Kuchnia Świętokrzyska

to proste, pożywne i aromatyczne potrawy. Dania miały przede wszystkim zaspokoić głód i dać siłę do ciężkiej pracy w polu. Dzięki świętokrzyskim gospodyniom ziemniak stał się podstawowym składnikiem jadłospisu.  Lokalnie popularne danie to goły, czyli ugotowane okrągłe i spłaszczone kluseczki z ziemniaków i mąki, okraszone słoniną. Podawano je ze szklanką mleka. Ponadto gospodynie wykorzystywały ziemniaki do zrobienia farszu do pierogów i klusek. Drugim najważniejszym produktem była kasza jaglana, gryczana, jęczmienna. Z takich gatunków kasz świętokrzyskie gospodynie przygotowywały kotlety, farsz do gołąbków i pierogów. Z nasion prosa, gryki i jęczmienia piekły nawet ciasta. Tradycyjne potrawy z regionu Gór Świętokrzyskich na bazie kaszy to: żytniczki, kaszok i grycoki. Najbardziej popularną zupą która jest sycąca to Zalewajka Świętokrzyska gotowana na kwaśnym żurze. Dodaje się do niej: ziemniaki, skwarki a w  bogatszej wersji kawałki boczku lub kiełbasy, czasem suszone leśne grzyby.

Potraw które kiedyś królowały na świętokrzyskich stołach nadal możemy spróbować w restauracjach które zrzeszone są w Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

1/ Magia Sabatu .  Świętokrzyska kuchnia smaków. My jesteśmy na górze wyciągu, oni dbają kulinarnie o naszych Gości na dolnej stacji narciarskiej.

2/ Zajazd Na Widoku– dania regionalne na szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Oddaleni od nas o 400m

3/ Grill – Bar Jaś i Małgosia – swojskie dania domowe, kuchnia polska. W Św. Katarzynie czyli równe 2 km.

4/ Bar Pstrąg w Wilkowie  znajduje się w odległości 7 km.

5/ Smaczna Chatka kuchnia polska, domowe potrawy w Św. Katarzynie czyli odległość 2 km.

6/ Smażalnia ryb górno w odległości 5 km.

7/ Słońce Sycyli u Nikoli Pizzeria w odległości 5 km.

8/ Pizza Imperio w odległości 2 km.